Deelsteps helpen aan een modal shift in steden: Uit een recente studie van de Brusselse overheid blijkt dat sinds de introductie van e-steps 26% van de verplaatsingen die personen met een auto dachten af te leggen vervangen werden door een elektrische deelstep.
Voor een klassieke taxirit of Uber (of gelijkaardig alternatief) gaat het om 18%.
Als we naar Nederlandse cijfers kijken, blijkt dat het autogebruik in steden vanaf 2,5 km zeer sterk toeneemt. De e-step zou hier een stimulerende rol in kunnen vervullen door deze 2,5 km-grens te verplaatsen richting 5 km en zo het autoverkeer voor korte en middellange verplaatsingen te verminderen.
Een deelstep neemt weinig ruimte in vergeleken met andere vervoersmiddelen. Zo biedt één parkeerplaats voor een auto ruimte aan minstens 15 steps. Bovendien wordt vervoer als dienst afgenomen (niet langer in eigen bezit) en wordt de e-step dus gedurende de dag gedeeld met andere gebruikers. Daardoor komt er meer ruimte beschikbaar en zijn er minder verkeersopstoppingen.
Daarenboven hebben deelsteps een positief effect op het klimaat omdat zij elektrisch aangedreven worden, én op de luchtkwaliteit in steden (wegens geen uitstoot). Deelsteps kunnen dus bijdragen tot het verwezenlijken van het Schone Lucht Akkoord om in alle relevante sectoren een dalende trend in te zetten van emissies naar de lucht, met als doel om 50% gezondheidswinst in 2030 ten opzichte van 2016 te behalen.
Deelsteps dragen bij tot smart cities: De data die deelsteps genereren worden gedeeld met overheden en leiden zo tot nieuwe beleidsinzichten over verkeersstromen in steden. Er kunnen indien gewenst ook gebiedsbeperkingen worden opgelegd (door middel van geo-fencing) om zones af te bakenen waar steps niet toegelaten worden of geparkeerd kunnen worden om overlast in steden te beperken.
Bovendien werken wij mee aan nieuwe mobiliteitsconcepten zoals Mobility as a Service.
Onze visie sluit goed aan bij een van de kernprincipes voor een duurzaam veilig wegverkeer, zoals geformuleerd door de SWOV.
Het ontwerpprincipe (Bio)mechanica van de SWOV houdt in dat de verkeersstromen en vervoerswijzen op elkaar zijn afgestemd (compatibel zijn) in snelheid, richting, massa, afmetingen en mate van bescherming. De inrichting van de weg en de wegomgeving, het voertuig en zo nodig aanvullende beschermingsmiddelen, bieden ondersteuning.
Het Internationaal Transport Forum (ITF) van de OESO stelt in een recent rapport dat steps best in dezelfde categorie worden onderverdeeld als (elektrische) fietsen én dat de accidentologie van fietsers en steppers vergelijkbaar is. Vooral zware voertuigen zijn een bedreiging voor kwetsbare weggebruikers.
ANWB maakte een denkoefening waarbij de verschillende LEV’s die vandaag op de markt beschikbaar zijn worden ondergebracht in één van zeven nieuwe voertuigfamilies. Dit op basis van hun gewicht, snelheid en afmetingen. Daarbij passen de elektrische deelsteps het beste binnen de nieuwe voertuigfamilie van de ‘fiets-achtigen’.